Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, πέντε είναι οι τροποποιήσεις που προωθεί ο πρόεδρος της Βουλής. Συγκεκριμένα:
Πρώτον, με ασαφή επίκληση της «αρχής της πλειοψηφίας», η Νέα Δημοκρατία αποκτά πλέον πλειοψηφία σε όλες τις διαρκείς επιτροπές, καθώς και στα τρία τμήματα θερινών διακοπών. Παρακάμπτεται έτσι ο «σκόπελος» της ισχνής αυτοδυναμίας που διαθέτει στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση και της τυχόν ισχνότερης που μπορεί να διαθέτει στο μέλλον.
Δεύτερον, συμπτύσσονται οι εργασίες της Βουλής σε ένα τριήμερο (Τρίτη - Πέμπτη) με κατάργηση των συνεδριάσεων της Δευτέρας και της Παρασκευής. Πρόκειται για μέτρο που εκ πρώτης δείχνει να ευνοεί τους εξ επαρχίας προερχόμενους βουλευτές που θα έχουν περισσότερο χρόνο παραμονής στις περιφέρειες αλλά και για να ασκούν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες μετά την πρόσφατη κατάργηση του ασυμβιβάστου, στην ουσία όμως εξυπηρετεί τις ανάγκες της κυβέρνησης να περνά με συνοπτικό τρόπο τα νομοθετήματά της.
Τρίτον, επεκτείνεται σε όσους βουλευτές δηλώνουν ασθενείς η δυνατότητα «επιστολικής ψήφου», για να πάψει το... θρίλερ της ενδεχόμενης καταψήφισης νομοσχεδίων ή άλλων επιθυμιών της κυβέρνησης που ζουν οι επιτελείς της «γαλάζιας» ΚΟ κάθε φορά που η αντιπολίτευση καταφεύγει στην άσκηση του δικαιώματός της να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία.
Τέταρτον, προσαρμόζονται οι χρόνοι αγόρευσης των πολιτικών αρχηγών «στο μέτρο των επικοινωνιακών αναγκών του πρωθυπουργού». Προς την κατεύθυνση αυτή διπλασιάζεται ο χρόνος των αγορεύσεων στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», στην οποία ο Κ. Καραμανλής πλεονεκτεί, αφού έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ οι ερωτώντες αρχηγοί της αντιπολίτευσης θα πέρνουν τον λόγο ανάμεσα στις δύο πρωθυπουργικές αγορεύσεις, με τη δευτερολογία, στην οποία συνηθέστατα επιλέγει να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, να μένει ασχολίαστη.
Πέμπτον, εξομοιώνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με όλα τα μικρότερα κόμματα μέσω της πρόβλεψης για αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων της Βουλής από πέντε σε επτά. Με επιχείρημα, αυτή τη φορά, την «αντιπροσωπευτικότητα», οι δύο επιπλέον θέσεις δίδονται σε βουλευτές του τέταρτου και του πέμπτου κόμματος και εν προκειμένω στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΛΑΟΣ, που αποκτούν έτσι ίσα δικαιώματα με το ΠΑΣΟΚ, αφού θα διαθέτουν από δύο εκπροσώπους στη Διάσκεψη των Προέδρων, το διακομματικό όργανο που καθορίζει τα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής λειτουργίας και επιλέγει τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών.
Φιλαράκια οι εσπευσμένες αυτές αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου που προωθεί εν μέσω θέρους ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας σημαίνουν κατά την άποψή μας προετοιμασία για τα επερχόμενα τα οποία προβλέπει η κυβέρνηση και όπως δηλώνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη «Πρόκειται για ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο απολύτως στα μέτρα της 'γαλάζιας' οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφείας και στις επιδιώξεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή»
In.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου