Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα συνεχίζονται

Μετά τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε μεταξύ άλλων : ότι «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», ότι «δεν κόμισε νέα πρόταση», ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες και απόλυτα χρονοδιαγράμματα», ότι «ανέκαθεν οι προεκλογικές περίοδοι αποτελούσαν τροχοπέδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο έχει και από τις δύο πλευρές τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας» και ότι σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του ο κ. Νίμιτς δήλωσε «ότι μπορεί να επισκεφθεί εκ νέου Αθήνα και Σκόπια, ή να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Ν. Υόρκη».

Η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ότι «δεν έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ωστόσο η βούληση είναι υπαρκτή και αυτό που έχει σημασία είναι η επανεκκίνηση του διαλόγου».

Ο κ Γεώργιος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας της Φυρομ δήλωσε ότι «στον κ. Νίμιτς, μετέφερα τρία απλά και καθαρά μηνύματα. Πρώτα απ’ όλα, την στήριξή μας στη διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνον του ΟΗΕ. Δεύτερον, επανέλαβα τη θέση μας, της κόκκινης γραμμής. Κόκκινη γραμμή, που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Και τρίτον, απαίτησα να υπάρχει, εκ μέρους του διαμεσολαβητή, αντικειμενικότητα και βεβαίως, ευαισθησία στις ελληνικές θέσεις»

Φιλαράκια με δεδομένο ότι τα Σκόπια είναι σε προεκλογική περίοδο δεν αναμένονται πριν την διεξαγωγή των αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: