Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ


Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το ασφαλιστικό. Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ήταν: 138 «ναι», 152 «όχι» και 10 «παρών», από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ. Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με βολές εκατέρωθεν.

Σκληρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του, με την οποία έκλεισε η συζήτηση της πρότασης μομφής.

Ο κ. Καραμανλής αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας μόλις έξι μήνες μετά την επανεκλογή της ΝΔ και απάντησε ότι με την κίνηση αυτή η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη θέσεών της και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα, προσπάθεια πόλωσης, όξυνσης, καθώς και για πάγια πρακτική όταν βρίσκεται σε μια δύσκολη ώρα να επιτίθεται στην κυβέρνηση.

Ο Κ.Καραμανλής χαρακτήρισε επίσης την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προϊόν ανταγωνισμού με την Αριστερά.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός καταλόγισε στείρα άρνηση και υιοθέτηση οπισθοδρομικών θέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα παίζει με τους θεσμούς, για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Ο Κ.Καρμανλής δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ριζικά διαφορετικοί δρόμοι για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τη στρατηγική συμμαχία για τον ΟΤΕ –με ισορροπία στη μετοχική σύνδεση και το μάνατζμεντ-, καθώς και στην Ολυμπιακή, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Ειδικότερα για το θέμα του Ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη μέγιστη εξοικονόμηση πόρων, προβλέπει τη στήριξη στο μέλλον αδύναμων ταμείων μέσω του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης, στηρίζει τις εργαζόμενες μητέρες, όταν τα παιδία τους είναι μικρά.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση, στη βάση της πραγματικά σύνθετης ονομασίας, συνεκτικής, σφαιρικής, πραγματικής, έναντι πάντων, είπε «όχι» σε ανιστόρητες αλυτρωτικές επιδιώξεις και κατέληξε, υπογραμμίζοντας μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε «ψήφο ευθύνης για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».

Με προσωπικές βολές κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. «Καταρχάς, καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό στην αίθουσα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «να σας ενημέρωσω ότι εδώ και τρεις ημέρες συζητάμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής σας και της πολιτικής σας».

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση βαπτίζει μεταρρύθμιση την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα.

Ο κ. Παπανδρέου αφού τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η ΝΔ και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που έχουν ως αποτέλεσμα «την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων» να τα ονομάζει (ο πρωθυπουργός) μεταρρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε οτι το κυβερνητικό νομοσχέδιο φέρνει αύξηση ορίων ηλικίας για τις γυναίκες, μείωση συντάξεων -κυρίως των επικουρικών- αποκλεισμό ευαίσθητων ομάδων (πχ μεταναστών) από την περίθαλψη.

Ακόμη, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ψάχνετε τα λεφτά που χάθηκαν από τα Ταμεία επί των ημερών διοικήσεων που διορίσατε εσείς;

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε για «νέο σκάνδαλο» που ξεσπά στην υπόθεση ΟΤΕ- MIG.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο Γ.Παπανδρέου είπε «μήπως δεν έχετε χρόνο να έρθετε στη Βουλή, γιατί είχατε νέα στοιχεία για τις υποθέσεις Ζαχόπουλου και Κλαδά, στελέχη που εσείς τοποθετήσατε στις θέσεις τους;»

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τους «υπαινιγμούς του» για ύπαρξη ξένου δαχτύλου, τον οποίο μάλιστα συνέδεσε -όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- με τις ενεργειακές συμφωνίες της Ελλάδος.

Επιστρέφοντας στη ρεαλιστική πραγματικότητα, ο κ. Παπανδρέου είπε «μπορεί σήμερα η ισχνή κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας...αλλά στη συνείδηση όλων των Ελλήνων η πρότασή μας έχει ήδη εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία».

«Κύριε πρωθυπουργέ, εις το επανιδείν» κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα της θα υποστηρίξει και την πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση αλλά και το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το κάνει με ουσιαστικές διαφορές από τα υπόλοιπα κόμματα.

Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε σχετικά με το δημοψήφισμα ότι θα πρέπει να αφορά όλους τους νόμους κοινωνικής ασφάλισης από το 1992 και έπειτα.

Αναφερόμενη στην ομιλία του κ Αλαβάνου, δήλωσε έκπληκτη με την «χίμαιρα των αυταπατών και της ωραιοποίησης» από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «το λαϊκό κίνημα παρά τα βήματα που έχει κάνει βρίσκεται σε έναν λαβύρινθο έχοντας να αντιμετωπίσει ένα Γολιάθ - ολόκληρο πολιτικό σύστημα – Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις ιδιωτικοποιήσεις τονίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ να «ανοίγουν την πόρτα» για την Ολυμπιακή, -«μέσω της απαξίωσής της»- για τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και τέλος τον ΟΤΕ.

Ολοκληρώνοντας η ίδια δήλωσε ότι «χρειάζεται ένα κίνημα με ανεβασμένες μορφές πάλης με πολιτικό και ταξικό περιεχόμενο».

Προηγήθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι δεν εμφανίστηκε στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής.

Απέρριψε τα περί «κόλπων εντυπωσιασμού» και στην «κόντρα με το ΠΑΣΟΚ» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να περάσει στα γρήγορα το Ασφαλιστικό, «μέσα στην απεργία των δημοσιογράφων, νύχτα όπως ο παράνομος, το νομοσχέδιο».

Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα και το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί, αντίθετα στο διάστημα αυτό διαμορφώθηκε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης που είναι ενάντια στο νομοσχέδιο. Πρόσθεσε, δε, ότι και την επόμενη εβδομάδα θα συζητείται η πρόταση για δημοψήφισμα.

Υπεραμυνόμενος των πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός μπορεί να αγνοεί το Σύνταγμα», αλλά αυτό προβλέπει ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Το άρθρο 44 επικαλέστηκε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός όταν υπέγραφε για τις ταυτότητες, υπενθύμισε ο κ. Αλαβάνος.

Απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, που επέκρινε την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνταγματικότητας από εκείνους που αγωνίζονται να γκρεμίσουν το άρθρο 16 για δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση».

Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, αλλά επίσης και όσων κρύβονται πίσω από αυτήν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, στην ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «δώρο» του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πρώτον ότι η ΝΔ «δεν συνθλίβεται (λόγω της πρότασης) αλλά αντίθετα συσπειρώνεται» και δεύτερον ότι με την πρόταση και ενώ συζητάμε το «Σκοπιανό» η κυβέρνηση θα «μείνει για τους επόμενους έξι μήνες στο απυρόβλητο».

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι αν η κυβέρνηση αποφάσισε να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι με την Ρωσία κι οι ΗΠΑ επειδή δεν το θέλουν δημιούργησαν το σκάνδαλο Ζαχόπουλου τότε το θέμα είναι σοβαρό και τόνισε ότι «αν ο πρωθυπουργός φέρει αποδείξεις θα το ψηφίσω με τα δυο μου χέρια» και πρόσθεσε ότι «αν δεν έλθουν αποδείξεις τότε μιλάμε για επικοινωνιακά τρικ».

Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε, τέλος, υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό και για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: