Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Βιβλική καταστροφή, χιλιάδες οι νεκροί

Ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε την νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, την περιοχή του δέλτα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Ρανγκούν, την παλιά πρωτεύουσα και την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας.
Περίπου 1.000.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και μια έκταση 5.000 τετρ.χλμ στο Δέλτα του Ιραγουάντι είναι καλυμμένη από νερά μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα στη Μιανμάρ, που στοίχισε την ζωή σε σχεδόν 22.500 ανθρώπους, δήλωσε εκπρόσωπος υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.
Ας σημειωθεί ότι λόγω του πολύχρονου στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ ο ΟΗΕ δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο στο εσωτερικό της χώρας.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, πίεσε σήμερα τη χούντα της Μιανμάρ να αποδεχτεί τη διεθνή βοήθεια.
"Πιέζω την κυβέρνηση της Μιανμάρ να επιτρέψει στις οργανώσεις αρωγής να φθάσουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη", αναφέρει ο Ζέλικ, σε ανακοίνωση του.
"Εκφράζουμε την συμπάθεια μας στα χιλιάδες θύματα αυτής της φοβερής τραγωδίας", πρόσθεσε.
Φιλαράκια μετά τον κυκλώνα, η χούντα της Μιανμάρ αποδέχτηκε τις προτάσεις για ξένη βοήθεια έθεσε όμως τους όρους της: οι ειδικοί για την παροχή βοήθειας θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις αρχές, δήλωσε ο Μαούνγκ Μαούνγκ Σούε, υπουργός Κοινωνικής Προστασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: