Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Προειδοποίηση σεισμολόγων για ισχυρό μετασεισμό

Δηλώσεις σεισμολόγων οι οποίοι αναμένουν ισχυρό μετασεισμό

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης αναμένει ισχυρό μετασεισμό και συνέστησε στους κατοίκους να μην μπαινοβγαίνουν στα σπίτια που έχουν καταπονηθεί από το σεισμό. Είναι στοιχειώδη μέτρα που πρέπει να τηρηθούν τα δύο επόμενα 24ωρα

Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε πως «θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός». Οι μετασεισμοί των 4,6 Ρίχτερ που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα δεν θεωρούνται ισχυροί, είπε ο κύριος Σταυρακάκης και πρόσθεσε ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ όπως ο χθεσινός δίνει ισχυρό μετασεισμό που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μία μονάδα μικρότερος από τον κύριο και στην χειρότερη 0,3 με 0,5 μικρότερος από τον βασικό σεισμό.

Ο κύριος Σταυρακάκης συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους συμβούλευσε να πειθαρχούν στις υποδείξεις των αρχών και των μηχανικών που κάνουν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους στα σπίτια.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 14 με 15 μετασεισμοί της τάξεως των 3,5 με 4,6 Ρίχτερ. Η ισχυρότερη δόνηση ήταν στις 04:32 μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.

Φιλαράκια των σεισμοπαθών περιοχών όπως λένε και οι σεισμολόγοι η μετασεισμική δραστηριότητα πρόκειται να συνεχιστεί, για πολύ μεγάλο διάστημα και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ατσαλένια νεύρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: