Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Συνάντηση στη Βαυαρία

Ο Νικολά Σαρκοζί κι η Άνγκελα Μέρκελ θα ξανασυναντηθούν σήμερα στο Στράουμπινγκ στη Βαυαρία για να συζητήσουν σχετικά με το κλίμα, την ενέργεια και την άμυνα, και να συνεξετάσουν αρκετές από τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, η οποία θα εγκαινιασθεί από την 1η Ιουλίου. Εκτός από την άτυπη σύνοδο κορυφής του γάλλου προέδρου και της γερμανίδος καγκελαρίου, θα συνεδριάσει επίσης και το κοινό συμβούλιο άμυνας κι ασφάλειας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και το ένατο γαλλο-γερμανικό συμβούλιο υπουργών από το 2003.
Ωστόσο, κι αυτό είναι η πρωτοτυπία της σημερινής συνάντησης, το τελευταίο αυτό θα συνεδριάσει με μειωμένη σύνθεση, καθώς και τα δύο μέρη επιθυμούν να τερματισθεί το έθιμο των ατέλειωτων συναντήσεων και των πολλών ανοικτών φακέλλων. Σ’ αυτήν τη συνάντηση θα εκπροσωπηθούν τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος κι Αμύνης.
Φιλαράκια δέκα ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, η Γαλλία κι η Γερμανία θέλουν να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη ενέργεια και το κλίμα, που αφορούν τις επιτρεπόμενες εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων στο μέλλον, κι αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για τις δύο πρωτεύουσες. Σε συνέντευξή της πάντως σε βαυαρική εφημερίδα, η Μέρκελ τονίζει πως η Γερμανία «θα στηρίξει μ’ όλες της τις δυνάμεις τη γαλλική προεδρία στην ΕΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: